Menu
Tablet menu

2024.09.04 Supervacanta Ikaria si Samos

Insula Centenarilor si Insula lui Pitagora

Plecare: 4 Septembrie 2024

10 zile / 9 nopți

Volos Pilion- Atena- Serres

Tarif: 1050€/pers +150€/pers ferry-boat

 

 

Ikaria a fost identificată ca una dintre cele cinci Zone Albastre ale lumii, unde locuitorii trăiesc mult mai mult decât media, atingând adesea vârsta de 100 de ani.
Locul de naștere al lui Pitagora, Epicurus și Aristarchus, Samos a fost unul dintre cele mai mari centre intelectuale din lumea antică și sediul a numeroase școli importante de filozofie.

Ziua 1. Miercuri 04.09.2024 (900 km)
Plecare din Bucureşti, sediul KRETAN TOUR, la ora 06:00, pe traseul Bucureşti – Salonic – Volos via Bulgaria. În funcţie de traficul auto şi de formalităţile vamale, sosire în frumoasa regiune Pilion, o atracție turistică populară pe tot parcursul anului pentru traseele montane, golfurile ascunse, liniștite și plajele superbe. Cazare la hotel Chania Palace 3* sau similar.

Ziua 2. Joi 05.09.2024 (360 km)
Ora 08:00, mic dejun la hotel. Ora 09:00, plecare din Chania pe ruta Volos-Pireu. Ora 13:00 imbarcare pe ferry-boat cu destinatia Ikaria. Ora 20:15 sosire in Ikaria in portul Agios Kirykos. Deplasare in zona Armenisti si cazare la Hotel Erofili sau similar.

Ziua 3 Vineri 06.09.2024
Mic dejun la hotel. Deplasare la plaja Therma, unde gasim ape termale si radioactive. Mai departe deplasare catre Xiloritis, unde vom descoperi izvorul apei nemuritoare. Dupa amiaza mergem la renumita plaja Seichelles din Ikaria. Spre seara revenire la hotel cu o scurta oprire in satul Akamatra.

Ziua 4 Sambata 07.09.2024
Mic dejun la hotel. Vizita la Mănăstirea Theoktistis cu capela unica Theoskepasti, al carei apoperis este o stanca mare de granit. Mai departe vizitam satul verde Christos Raches, cunoscut pentru stilul său de viață independent și percepția unică a timpului. Dupa amiaza deplasare catre barajul Pezi si o scurta plimbare prin padurea Randi, care gazduieste o specie rara de stejar. Spre seara mergem catre plaja Nas, unde vom putea admira cel mai spectaculos apus din Ikaria. Revenire la hotel.

Ziua 5 Duminica 08.09.2024
Mic dejun la hotel. Plecare de la hotel catre capitala Insulei Agios Kirykos si inainte de imbarcare timp liber in oras pentru plimbare si servirea pranzului. Ora 14:00 imbarcare pe ferry-boat-ul din portul Ag Kirykos cu destinatia Samos. Ora 16:30 sosire in Samos si debarcare in portul Karlovasi. Deplasare in zona Pythagorio si cazare la hotel Hydrele Beach sau similar. Seara plimbare in satul Pythagoreio si servirea cinei.

Ziua 6 Luni 09.09.2024
Mic dejun la hotel. Deplasare si vizita la Manastirea Panagia Spliotisa. Mai departe vizita la muzeul vinului si degustare de vinuri. Vom face si o oprire la fabrica de ouzo Giokarini datand din 1910. In jurul pranzului revenire la hotel pt odihna. Seara deplasare in Samos sau Vathi, captitala insulei pentru plimbare si servirea cinei.

Ziua 7 Marti.09.2024
Mic dejun hotel. Deplasare catre situl archoelogic Heraion si Pestera lui Pythagora. Dupa amiaza revenire la hotel si timp liber.

Ziua 8 Miercuri 10.09.2024
Mic dejun la hotel. Plecare spre satul de munte Manolates. Dupa aceea, deplasare spre plaja Tsamadou. Ora 17:30 imbarcare pe ferry-boat-ul din portul Karlovasi cu destinatia Pireu. Ora 01:40 noaptea sosire in portul Pireu si cazare la hotel in Atena.

Ziua 9. Joi 12.09.2024 (580 km)
Mic dejun la hotel. Check out hotel si deplasare in cetrul Atenei cu un mic tur de oras. Oprire la parcarea de la Akropole si timp liber petru vizite, plimbari, shoping servit masa. Dupa amiaza plecare din Atena pe ruta Lamia-Larisa-Salonic-Serres. Seara sosire in Serres si cazare lo Hotel Elpida Resort &SPA.

Ziua 10 Vineri 13.09.2024 (650 km)
Dimineața mic dejun la hotel și plecare spre România pe ruta Serres – Promachonas – Kulata –Sofia – Plevna – Ruse – Giurgiu – București. Seara sosire în București, în funcţie de traficul auto și de formalităţile vamale.

 

Prețul include:

Prețul NU include:

*Transport cu autocar/minibus 3-4* aer condiționat

*o cazare cu mic dejun în Pilion, Volos la hotel

Chania Palace 3*

*3 cazari cu mic dejun in Insula Ikaria

*3 cazari cu mic dejun in Insula Samos

*O cazare cu mic dejun In Atena Hotel Candia sau similar

*O cazare cu mic dejun in Serres Hotel Elpida Resort 4*

*3 traversari ferry-boat: Pireu-Ikaria, Ikaria-Samos si

Samos-Pireu

*Însoţitor de grup  cunoscător de limba română și greacă

*Asigurarea medicală

*Intrările la obiectivele turistice

*Supliment cameră single: 350 €/pers

 

 

IKARIA

Conform legendei, Ikaria își datorează numele lui Icarus, care a ignorat avertismentele tatălui său, Daedalus, și a căzut în mare și s-a înecat după ce a zburat prea aproape de soare și i s-au topit aripile

Faimoasă în întreaga lume pentru longevitatea locuitorilor săi, o atitudine relaxată față de gestionarea timpului și credința în puterea comunității, Ikaria este o insula lipsită de griji, caracterizată de imaginație și optimism.

Binecuvântată cu apă în abundentă și vegetație sălbatică, plaje exotice care îți taie respirația și sate frumoase, această insulă cu locuitori prietenoși oferă o experiență de călătorie diferită pentru oricine alege Ikaria. Este o adevărată inițiere în plăcerile unui ritm de viață mai lent, o filozofie "mai puțin înseamnă mai mult" și trăirea în prezent.

Iată 10 motive pentru a vizita Ikaria:

1.Descoperiți Secretele Longevității: Explorați fenomenul longevității ikariene, care a devenit subiectul unor cercetări științifice serioase.

2.Inițiere în Viața Lentă: Experimentați arta vieții lente și filozofia zen ikariană de care se bucură locuitorii insulei.

3.Paradisul Surfing-ului: Bucurați-vă de valuri pe plajele paradisiace de la Faros și Messakti.

4.Agios Kirykos: Plimbați-vă pe străzile pitorești ale Agios Kirykos, capitala insulei, cu forma sa de amfiteatru, casele frumoase ale căpitanilor de mare în nuanțe de roșu și albastru, și balcoanele pline de flori.

5.Plaja Seychelles: Înotați la Seychelles, una dintre cele mai exotice plaje din Marea Egee, accesibilă cu un bilet către Ikaria.

6.Castelul Koskina: Bucurați-vă de vederi impresionante ale Mării Egee de la Castelul Koskina, lângă satul Kossikia, o fortăreață bizantină din secolul al X-lea.

7.Satul Christos Raches: Vizitați satul verde Christos Raches, cunoscut pentru stilul său de viață independent și percepția unică a timpului.

8.Pădurea Randi: Explorați Pădurea Randi, cea mai veche pădure din Balcani, gazdă a unei specii rare de stejar în vârstă de cinci milioane de ani.

9.Festivalul de la Sat: Experimentați atmosfera autentică și obiceiurile speciale ale unui festival de sat ikarian.

10.Învățați Dansul Ikariotiko: Învățați „Ikariotiko”, unul dintre cele mai populare dansuri tradiționale ale insulelor grecești.

Nu părăsiți Ikaria fără să...

-Explorati interiorul uimitor al insulei: faceți o tură a satelor Rachon, explorând un traseu de 25 de kilometri care începe în Christos Rachon și urmează vechile poteci, străzi pietruite și drumuri de pământ; descoperiți sate pitorești, poduri frumos construite din piatră, și râuri și lacuri înconjurate de vegetație bogată.

-Vizitati Stânca lui Icarus: opriti-va la Stânca lui Icarus, lângă satele Vaoni și Chrysostomo; locul în care, conform legendei, Icarus și-a pierdut aripile și a căzut în mare este marcat de o placă de granit și este supravegheat de un amfiteatru în aer liber din piatră.

-Vizitati una dintre Vinăriile Licențiate: aflați secretele producției de vin ikarian, explorați viile din Evdilos, Raches și Prespera, unde se cultivă soiurile de Fokiano, Begleri, Athiri, Vaftra, Assyrtiko și Mandilaria.

-Urcati la Turnul Drakano: situat în apropierea satului Faros, turnul este construit din cărămizi albe de marmură și datează din perioada elenistică. Astăzi, se pot vedea ruinele acropolei și o parte din zidurile de apărare, precum și biserica Sfântul Gheorghe.

-Faceti o drumeție prin Canionul Halari: Un canion superb plin de pâraie, lacuri mici, cascade frumoase și o vegetație bogată. Traseul urmează poteca de drumeție care leagă plaja Nas (aproape de satul Armenistis) de satul de munte Christos Rachon.

-Va relaxati la Therma, orașul balnear renumit al insulei pentru a vă bucura de apele vindecătoare ale izvoarelor termale ale lui Apollo și Artemis.

-Vizitati Capela Unică Theoskepasti, lângă Mănăstirea Theoktistis, construită între stânci astfel încât acoperișul să fie format din două plăci mari de piatră. Capela adăpostește o sculptură în lemn elaborată datând din 1894.


Experiențe Delicioase

Pramnios Oinos: ridicați un pahar de Pramnios Oinos, vinul roșu puternic (din struguri Fokiano) produs în Ikaria încă din antichitate.

Soufiko: încercați un platou de soufiko, versiunea ikariană a briam, o amestecătură de legume la cuptor.

Plăcinte τradiționale delicioase: gustați plăcintele tradiționale delicioase, cum ar fi fouskopita (cu ardei verde și brânză topită), și ofertele mai standard precum hortopita (cu verdeață sălbatică) și kolokythopita (cu dovlecei și brânză feta).

Meze-uri locale: comandați câteva aperitive locale preferate să le savurați cu ouzo, cum ar fi chifteluțe de dovlecei, chiftele de roșii, chiftele de năut și plăcinte cu brânză kathoura.

Capra sălbatică: încercați capra sălbatică locală la cuptor cu lemne sau umplută cu orez și ierburi.

Kolokasi (Taro Root): Dacă luați ferry-boat-ul către Ikaria, nu ratați ocazia de a încerca kolokasi (rădăcină de taro), un fel de cartof dulce local. Această tulpină în formă de con, cu coajă groasă maro sau violet și pulpă albă, este servită în diverse moduri: ca salată cu sos de usturoi, gătită încet cu fasole, într-o supă, la cuptor sau într-o tocăniță cu carne.

Dulciuri cu kaisi: satisfaceți-vă pofta de dulce cu o dulceață făcută din kaisi, o varietate de caise pentru care insula este binecunoscută.

Anama (miere ikariană de bruyère-iarba neagra): gustați delicioasa anama, mierea de bruyère ikariană.

Kathoura (sau Kathouritsa): încercați kathoura, un tip local de brânză de capră nesărată.

Pește proaspăt și meze-uri din fructe de mare: Comandați peștele proaspăt al zilei și meze-uri din fructe de mare direct de pe grătar la tavernele de pește din Evdilos, Yialiskari și Avlaki.

 

SAMOS

Peisajul natural uimitor al insulei Samos combină munți impunători, păduri de pini și văi pline de vii și livezi de măslini, precum și pâraie și plaje de o frumusețe exotică sălbatică. Acest aspect a făcut întotdeauna insula irezistibilă admiratorilor săi, printre care se spune că s-au numărat Antoniu și Cleopatra. De secole acum, faimosul vin dulce de Samos a fost exportat în întreaga lume și chiar a fost aprobat pentru utilizare sacramentală în Biserica Catolică.

Samos are o istorie lungă și bogată, care poate fi observată atât în comorile sale arheologice, cât și în satele sale montane, care sunt bijuterii ale arhitecturii vernaculare și bastioane ale tradiției locale. Aceasta, împreună cu cultura sa gastronomică puternică și scena sa vibrantă artistică, explică farmecul bogat al Samos-ului și de ce este considerată o insulă de vis pentru toate gusturile și perioadele anului.

10 motive pentru a vizita Samos:

1.Explorarea lui Pythagorion: vizitați Pythagorion, un loc cosmopolit unde odinioară se afla capitala antică a Samos, un Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO; portul, cu statuia impunătoare a lui Pythagoras, cartierele pitorești cu străzi pietruite, piețele cu cafenele tradiționale și Turnul Logothetis creează un decor idilic.

2.Muzeul Arheologic: vizitați Muzeul Arheologic și admirați una dintre cele mai frumoase colecții de sculpturi antice din Grecia; cel mai celebru exponat este un imens Kouros (statuie de marmură a unui tânăr) înalt de 5,5 metri, datând din secolul al VI-lea î.Hr.

3.Călătorie prin lumea viticulturii samiene: Descoperiți lumea viticulturii samiene la excelentele Cooperative Viticole Agricole Unite din Samos în Malagari. Aflați despre istoria producției de vin pe insulă prin unelte, rezervoare de lemn, echipamente chimice și pivnițe pline de sticle și butoaie. Înainte de a pleca, aprovizionați-vă cu unele dintre excelentele vinuri disponibile de la Cooperativa UWC din Samos în magazinul muzeului.

4.Explorarea Heraion (Templul Herei): descoperiți fascinantul Heraion (Templul Herei), unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din antichitate și un sit al Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Vedeți ruinele templului, altarul antic și Drumul Sacru care lega Heraion de capitala antică a Samosului, Pythagorion.

5.Înot la Plajele Seitani: înotați la Mikro (Mic) și Megalo (Mare) Seitani, cele două plaje gemene frumoase care formează un parc marin pentru focile din mediterana.

6.Apusul Soarelui din Kallithea: admirati apusul soarelui din satul Kallithea, cu vedere la insulele Ikaria și Fourni din față.

7.Parcurgerea uimitorului tunel Eupalinos: un acveduct lung de 1036 de metri, considerat una dintre cele mai importante realizări tehnice din secolul al VI-lea î.Hr. și văzut de mulți ca opta minune a lumii antice. Tunelul străpunge Muntele Kastro, la 189 de metri sub vârf, și a fost folosit până în perioada romană.

8.Plimbare ghidată la Peștera lui Pythagoras: faceți o plimbare ghidată până la Peștera lui Pythagoras, la poalele Muntelui Kerkis, lângă Kampos Marathokampou. Locul a fost un refugiu și ermitaj al marelui filosof samian și se află la capătul unei scări de 300 de trepte. La intrarea în peșteră se află biserica Fecioarei Maria, construită acum un secol de Sfântul Paul Latrinos.

9.Descoperirea Cascadelor Metamorfosi: descoperiți fermecătoarele cascade Metamorfosi într-un peisaj verde plin de copaci înalți de secole, izvoare și lacuri mici pline cu apă rece ca gheața. Începeți traseul de la Plaja Potami. De obicei, este un traseu ușor, dar în unele puncte necesită mers ușor prin apă, înot și o scurtă cățărare. Cea mai spectaculoasă dintre cele două cascade are cinci metri înălțime.

10.Windsurfing în Kokkari: Experimentați windsurfing-ul în Kokkari, unul dintre primele cinci locuri din Grecia pentru această activitate.


Nu părăsi Samos fără să...

-Te plimbi prin pitorescul Ano Vathy: partea capitalei construită pe versant, cu străzi înguste, acoperișuri cu țigle și fanale de lemn sculptat deasupra ușilor principale.

-Faci o excursie de o zi (din Pythagorion) pe insula mică Samiopoula și plajele sale exotice.

-Vizitezi un atelier tradițional de olărit în satele Manolates, Mavratzei și Koumaradei și sa cumperi ceramica unică realizată manual, inclusiv cupa truc a lui Pythagoras și fluierasele facute din lut.

-Vizitezi Muzeul Arheologic din Pythagorion pentru a admira bogata sa colecție de coloane antice, portrete ale împăraților romani și ceramica (sec. IX î.Hr. - sec. II d.Hr.), fără a menționa statuile sale magnifice din marmură dedicate zeilor și zeițelor.

-Descoperi ultimele șantiere navale istorice ale insulei, Tarsanas, în satul Drakei, unde și astăzi se construiesc bărci tradiționale de pescuit din pin local.

-Vizitezi Muzeul Tăbăcăriei din Karlovassi pentru a afla despre marea tradiție a insulei în prelucrarea pielii din antichitate până în secolul al XX-lea. Muzeul își spune povestea prin unelte, mașini, piei procesate și alte exponate. În epoca de glorie a industriei, existau 40 de tăbăcării în zonă.

-Pornesti într-o excursie pe șosea prin satele uimitoare ale Samosului: celebrul Manolates, cu casele sale construite din piatră, atelierele de arte și meserii și vedere la livezile verzi de pe Muntele Ambelos; satul de coastă Kokkari, cu atmosfera sa cicladică, considerat unul dintre „diamantele ascunse ale Europei” conform celor mai bune destinații europene în 2016; și frumosul sat medieval Vourliotes, cu Mănăstirea istorică Vronta (1566), cea mai veche de pe insulă.

Experiențe culinare delicioase în Samos:

-Beți un pahar de celebrul vin dulce Samos (din soiul local de struguri Muscat), produs încă din antichitate în podgoriile de pe Muntele Ambelos.

-Degustați delicioasele brânzeturi samiene, precum mizithra, anthotyro și armogalo.

-Dacă alegeți feribotul către Samos, merită să căutați hamadesle greu de găsit (masline proaspete cu gust dulce caracteristic).

-Încercați bourekia locală (pachete de foietaj prăjite sau coapte, umplute cu dovleac, brânză feta, scorțișoară și zahăr).

-Gustați boxadakia (rulouri mici de carne de vită învelite în felii de vinete prăjite).

-Nu ratați langustinele “youvetsi” (sotate cu ardei și coapte într-un vas cu spaghete).

-Bucurați-vă de raki-ul local (souma) sau ouzo cu delicioasele meze samiene, precum flori de dovlecei umplute cu orez, chiftele de năut, kambounia (lăstari de ceapă prăjiți cu ou), și yiaprakia (sarmale în frunze de vita de vie).

-Satisfaceți-vă pofta de dulce cu katimeria (clătite prăjite cu ulei de smirnă, servite cu sirop de struguri sau brânză).

-Degustați tourlou-ul (un amestec de cartofi, dovlecei și vinete la cuptor, ardei umpluți, roșii, vinete și ceapa)


Paharul lui Pitagora sau Cupa echității este una dintre cele mai faimoase și misterioase piese de ceramică realizate vreodată. Funcționează pe principiul sifonului, astfel încât cupa se golește de conținutul său atunci când utilizatorul o umple dincolo de un anumit punct. Conform tradiției, cana a fost inventată de însuși Pitagora în timpul construirii conductei pentru a alimenta orașul Samos cu apă (aproximativ în anul 530 î.Hr.), ca o modalitate de raționalizare a apei distribuite sclavilor. Cupa a servit același scop în lungile călătorii maritime ale negustorilor insulei.